2014. november 30., vasárnap

András apostol, november 30.



András = férfias
András, Péter testvére, halász volt, és a két testvér együtt halászott a Genezáret-tavon, ezzel keresve mindennapi kenyerüket. András csatlakozott Keresztelő Jánoshoz, és tanítványa lett. János megmutatta, ki is az igazi Messiás, Jézus pedig elhívta őt is és testvérét is: „Jöjjetek utánam, és én emberhalászokká teszlek titeket.” Ezután felhagyott a halászmesterséggel, csatlakozott Jézushoz, tanítványává lett, és követte őt.
Az Újszövetség a következő helyeken említi név szerit:
- az ötezer ember megvendégelésekor ő szól Jézusnak, hogy egy gyermeknek van öt kenyere és két hala,
- a virágvasárnapi bevonuláskor a görögöknek segít találkozni Jézussal,
- az Olajfák hegyén beszélget Jézussal.
- Jézus mennybemenetele előtt ő is a felsőházban van a többi tanítvánnyal.
Pünkösdkor a Szentlélek kiáradáskor ő is nagy erőt kap, hamarosan elindul térítő útjára. Bejárja a Fekete-tenger partvidékét, itt találkozik az orosz nép elődeivel, akik később bevonultak a mai Oroszország területére. Ezért az orosz ortodox egyház alapítójának tekinti. Járt Kis-Ázsiában, a Bizánci Birodalomban, később Görögországban, és itt Patrasz város püspöke lett. Ezért a görögkatolikus egyház is az alapítójának tarja.
Mint keresztény és apostol a vértanúhalált ő sem kerülte el, olyan keresztre feszítették, amelyik egy X-re hasonlít. Ezért nevezik az ilyen keresztet andráskeresztnek. Skócia is védőszentjének tartja, a skót zászlóban kék alapon fehér andráskereszt van.
András napján piros oltárterítőt használhatunk.


Jöjjetek utánam, és én emberhalászokká teszlek titeket. (Mt 4,19)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése